tiistai 23. elokuuta 2011

Taivalkoski, Kuusamo ja Posio 30.6.–1.7.2011

Kesäkuun viimeisenä aamuna lähdimme kohti pohjoista. Auto täyttyi suomalaisen kirjallisuuden ihailijoista ja matkasimme Kajaanin ja Ämmänsaaren kautta Taivalkosken kupeeseen Jokijärvelle, jossa tutustuimme oppaan johdolla Kalle Päätalon lapsuudenkotiin, Kallioniemeen. Nykyään museona toimiva tila huokuu edelleenkin Päätalon aikaista tunnelmaa upean järvimaiseman kera.
 

 
Jokijärveltä mukaamme lähti myös opas, joka tuntee alueen sekä Päätalon teokset kuin omat taskunsa ja esitteli tapahtumapaikkoja Iijoki-sarjasta matkatessamme Taivalkoskelle, jossa vierailimme Päätalo-keskuksessa kirjallisuuskierroksen päätteeksi. Keskuksessa on esillä Kalle Päätalon näköistyöhuone sekä valokuva- ja esinenäyttely. 

 
Taivalkoskella kierrellessämme saimme kuulla oppaalta myös paikallisista nähtävyyksistä. Söimme runsaan noutopöytälounaan Hotelli Herkossa. Saatua vatsamme täyteen jatkoimme opaskierrosta vielä hetken käymällä Taivalvaaran huipulla, josta sai ihastella upeaa Suomen metsäistä näköalaa.

Opaskierroksen päätyttyä jatkoimme matkaa edelleen pohjoiseen päin, Kuusamoon, jossa majoituimme Sokos Hotel Kuusamoon. Lämmin ja aurinkoinen ilta mahdollisti päivän päätteeksi omatoimisen tutustumisen kaupunkiin.
Porotokka maantiellä ei ole harvinaisuus pohjoisessa.

Perjantaiaamu valkeni aurinkoisena ja syötyämme hotellin monipuolisen buffetaamiaisen matka jatkui Lapin läänin etelärajalle, Posiolle. Kohteena oli Pentik-mäki, joka on tunnettu kulttuuri- ja ostosmatkailukohde maailman pohjoisimman keramiikkatehtaan vieressä. Pääsimme tutustumaan keramiikan ja muotoilun kokoelmiin ja mahdollisuus oli myös käydä Pentik-mäen näyttelyissä ja muun muassa kansainvälisessä kahvikuppimuseossa. Kukapa olisi uskonut, että kahvikupit voivat olla niin erilaisia eri puolilla maailmaa. Näyttelyiden lisäksi aikaa oli varattu myös ostosten tekemiseen Pentikin kattavasta sisustustuotevalikoimasta.

 
Posiolta palasimme jälleen Taivalkoskelle, jossa pysähdyimme tällä kertaa ostosten tekemistä varten historialliseen Jalavan kauppaan. 1883-vuonna perustetussa Jalavan kaupassa voi aistia menneen ajan tunnelman nykyajan puitteissa. Sen valikoimasta löytyy perinteisiä suomalaisia tuotteita, kuten pussihousut, jatsarit, kumiteräsaappaat, perinteiseen tapaan valmistettua pikiöljyä ja uskovaisten pastilleja. 


Taivalkoskelta lähdimme kotimatkalle etelän suuntaan ja pysähdyimme Suomussalmella lounastauolle Jaloniemitalon ravintolaan. Paluumatkalla pidimme vielä nopean tauon Kajaanissa, josta suuntasimme kotipaikkakunnille.

- Katri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti