Keskiviikko 14.7.2010
Aikainen keskiviikkoaamu oli aurinkoinen ja lämmin, kun pakkasimme kuljettaja Ismon kanssa
Ahvenanmaalle lähteviä tavaroita mukaan. Saatuamme matkustajat kyytiin suuntasimme kohti Lounais-Suomen rannikkoa. Puolen päivän aikoihin vähän ennen Huittista meidät yllätti raju sadekuuro, joka kesti onneksi vain hetken eikä Huittisten Seurahuoneelle saavuttuamme siitä ollut meille haittaa. Huittisiin kun kerran olimme menossa syömään, niin oli hyvä kertoa tarina ”Hullusta miehestä Huittisista, joka syö enemmän kuin tienaa”. No, me emme nyt niin paljon ehtineet syödä, sillä matka jatkui Euran, Laitilan, Uudenkaupungin ja Taivassalon kautta Kustaviin, josta oli ensin hyvin lyhyt lossimatka. Rantauduttuamme ajoimme Vuosnaisten lauttasatamaan, josta alkoi 35 minuutin lauttamatka M/S Viggenillä Brändöön saaristoon.
Saavuttuamme Åvan satamaan ajelimme hiljakseen nauttien kauniista saaristomaisemista Hotelli Gullvivanin pihaan. Hotellin henkilökunnasta olikin jo suomenkielinen työntekijä meitä vastassa ja pääsimme majoittumaan hotellin huoneisiin ja mökkeihin. Päivän päätteeksi oli vielä mahdollisuus osallistua yhteiseen illanviettoon rannalla. Ismo ja minä paistoimme makkaraa, joka myös tuntui maistuvan melkein jokaiselle. Illan kruunasi, kun kuljettaja Ismo otti kitaransa kainaloon ja lauloi meille. Lauluun saimme myös me muut osallistua mukaan. Illanvieton jälkeen olikin hyvä fiilis mennä lämpimään huoneeseen, suihkuun ja nukkumaan… sillä seuraavana aamuna olisi jälleen aikainen herätys.
Torstai 15.7.2010
Aikaisen aamiaisen jälkeen pakkasimme tavarat bussiin ja lähdimme hissukseen ajelemaan kohti Torsholman lauttasatamaa. Ilma oli mahtava ja se sai saaristomaisemat näyttämään entistä kauniimmilta. Brändöhän koostuu yli tuhannesta saaresta ja luodosta. ”Veden päälle” rakennettu tie- ja siltaverkosto on elämys jo itsessään, minkä mekin huomasimme. Torsholman satamasta pääsimme 2,5 tunnin merimatkalle M/S Alfågelnilla. Matkalla pysähdyimme Lappoon, Kumlingenin ja Enklingenin satamissa, mutta meidän matka jatkui perille Hummelvikiin saakka. Mahtavien maisemien lisäksi lauttamatkasta jäi hyvin mieleen kuinka yritin ties miten monta kertaa ottaa hyvää kuvaa Ahvenanmaan lipusta – siinä kuitenkaan onnistumatta.
Hummelvikin satamassa meitä vastassa oli paikallisopas Merja, jonka johdolla lähdimme kiertämään noin viideksi tunniksi Ahvenanmaan maaseutua. Merja kertoi meille faktatietoa ja mielenkiintoisia tarinoita Ahvenanmaasta sekä kävimme paikoissa, jotka kuuluvat vahvasti Ahvenanmaan historiaan. Näimme muun muassa Bomarsundin linnoituksen alueen rauniot. Alueella on hyvä opastaulu ja kuva linnoituksesta ennen sen tuhoutumista. Kävimme myös ylhäällä katsomassa Notvikin puolustustornia, jossa jykevät tykit sijaitsevat.
Jan Karlsgårdensin alueella ravintola Wärdshusissa oli mahdollisuus maistaa kuuluisaa Ahvenanmaan pannukakkua. Pienen odottelun jälkeen kaikki halukkaat saivat nautiskella tätä herkkua.
Kastelholman Linna sijaitsee myös tällä alueella ja näimme sen matkalla kun lähdimme Eckeröhön, Ahvenanmaan läntisimpään kuntaan. Opas kertoi tarinaa postimiehien joskus surullisestikin päättyneistä matkoista, kun he kuljettivat postia Ahvenanmeren yli Ruotsin Grisslehamnista Eckeröhön.
Maarianhaminaan päästyämme katselimme vielä kaupungin nähtävyyksiä. Maarianhaminassa olikin tuolloin menossa Meripäivät, joten porukkaa oli paljon liikkeellä. Maarianhaminassa majoituimme Hotelli Cikadaan, minkä jälkeen lähdimme ruokailemaan n. 3 km:n päähän Solhemiin. Saimme nauttia hyvistä ja maukkaista noutopöydän antimista, jossa oli vivahdus saaristolaisuutta. Bussilla palasimme takaisin hotellille, ja loppuilta olikin omatoimista vapaata aikaa tutustua keskustaan.
Perjantai 16.7.2010
Perjantaina aamupäivällä oli vielä vapaata aikaa. Pakkasimme tavarat bussiin klo 12.00 ja siirryimme Länsisatamaan, josta moni lähtikin juuri sopivasti lähdössä olevan kaupunkijunan kyytiin. Pommern-museolaivassa useat olivatkin käyneet jo aikaisemmin. Iltapäivällä lähdimme Viking Linen Isabellalla merimatkalle Turkuun. Laivamatka meni hyvin ja jokainen nautti omalla tavallaan laivan tarjoamista palveluista.